Program donacije tijela

Vaš dragocjen poklon medicinskoj edukaciji. Donacije tijela omogućuju studentima učenje i usavršavanje.

Odluka o donaciji Vašeg tijela Zavodu za anatomiju predstavlja dragocjen poklon medicinskoj edukaciji. Donacije tijela omogućuju studentima, ali i mladim specijalizantima raznovrsnih medicinskih područja posebno kirurških struka, učenje i usavršavanje gradiva anatomije na najbolji mogući način.

U ime svih djelatnika i studenata zahvaljujemo Vam što ste se odlučili na ovu plemenitu donaciju pomoću koje doprinosite napretku zdravstvene skrbi unutar naše zajednice kao i napretku medicine za buduće generacije. U nastavku slijede opće informacije i upute o postupku donacije, kao i opis Vaših prava.

Zašto su donacije tijela važne za anatomiju?

Medicinski fakultet u Rijeci osnovan je 1955. godine. Jedan od najvećih zavoda je Zavod za anatomiju. Anatomija se bavi proučavanjem građe i oblika ljudskog tijela.

Anatomiju ljudskog tijela uče studenti medicine, dakle budući liječnici, zatim studenti stomatologije, te studenti stručnih studija kao što su sestrinstvo, fizioterapija i radiološki inženjeri. Znanja iz anatomije neophodna su za kvalitetan rad u struci.

U učenju anatomije jako je važna praktična nastava koja omogućuje studentima bolje razumijevanje ljudskog tijela. Kada liječnik završi specijalizaciju iz kirurške grane medicine, znanje iz anatomije će mu pomoći pravilno postupiti na budućim operacijama.

Liječnici kirurzi osposobljeni su raditi s poznatim tehnikama no nove tehnike operativnog zahvata trebaju vježbati. Dakle, liječnici moraju anatomiju savladati prvo kao studenti, a zatim se vraćati na anatomiju i dalje učiti kako bi odgovorili na zahtjeve koje pred njih postavlja struka. Da bi to bilo uspješno, neophodno je anatomiju učiti na ljudskom tijelu.

Tako možemo očekivati od studenata da postanu dobri liječnici, a od liječnika da postanu dobri specijalisti. Stoga je darivanje tijela Zavodu za anatomiju poklon za dobrobit novih generacija.

Kako postati član Programa donacije tijela?

Ako želite darovati Vaše tijelo medicini molimo Vas pročitajte ovaj Program pažljivo i razgovarajte o njemu sa svojim bližnjima prije potpisivanja izjave o darivanju. Potpisivanjem Izjave o darivanju tijela dajete suglasnost za korištenje Vašeg tijela u nastavne svrhe nakon smrti pri Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Zbog potrebe za zaštitom našeg osoblja i naših studenata, ne možemo nikada obvezati se prihvatiti donaciju dok ne razgovaramo s liječnicima nakon Vaše smrti. Ako postoji rizik od zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti našem osoblju ili studentima, morat ćemo odbiti Vašu donaciju.

Potpuniji popis kriterija za izuzeće donacije nalazi se u nastavku ovog Programa.

Što učiniti u trenutku smrti?

Nakon Vaše smrti, zdravstvena ustanova, liječnik ili Vaša obitelj trebala bi obavijestiti Zavod za anatomiju unutar najviše 24 sata od trenutka smrti (broj telefona je naveden u dijelu naslovljenom Administrativni postupak u nastavku ovog Programa).

Zavod za anatomiju će utvrditi može li se pokojnik prihvatiti za anatomsku donaciju. Ako je pokojnik prihvaćen, naš zadatak je organizacija prijevoza Vašeg tijela do Zavoda za anatomiju o našem trošku unutar Primorsko-goranske županije.

Što će se dogoditi sa mojim tijelom na anatomiji?

Tijelo se konzervira sredstvom za fiksaciju tkiva (balzamiranje). Nakon završetka postupka konzerviranja tijelo se secira i koristi za edukaciju studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i liječnika. Također, Zavod za anatomiju dokumentira slikovno dijelove tijela koje koristi za obrazovne i istraživačke svrhe.

U svim tim prilikama Zavod za anatomiju se obvezuje zaštititi Vaš identitet i dostojanstvo, a slike će biti stečene samo kada je to potrebno u svrhu obrazovno/istraživačkog rada.

Prihvaćaju li se sve donacije?

Nažalost, nismo u mogućnosti prihvatiti sve donacije i nismo u mogućnosti obvezati se da prihvaćamo Vaše tijelo sve do trenutka smrti. Iz razloga što ne postoji garancija da je Vaša donacija prihvaćena preporučujemo Vam da sa svojim članovima obitelji ili skrbnicima razgovarate o alternativnoj mogućnosti Vašeg posljednjeg počivališta u trenutku smrti.

Ne prihvaćamo donaciju tijela u slučaju:

  • obdukcija na tijelu
  • infekcija hepatitisom, HIV-om ili septikemija u trenutku smrti
  • karcinom
  • žutica u trenutku smrti
  • težina viša od 90, manja od 45 kilograma.
  • tijelo je teško oštećeno slučajno, samoubojstvom ili vrlo invazivnom operacijom, što ga čini neprikladnim za anatomsku edukaciju

Postoji li dobno ograničenje za sudjelovanje u Programu?

Svaka punoljetna osoba može donijeti odluku o darivanju svojeg tijela nakon smrti Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nema gornje dobne granice u Programu donacije tijela.

Koji je postupak u slučaju odustajanja od donacije?

U svakom trenutku možete odustati od donacije. Obavijestite nas telefonski, pismeno ili osobno dođite na Zavod za anatomiju, a mi ćemo poništiti Vašu izjavu o darivanju tijela.

Također, važno je da Vaše želje prenesete članovima obitelji ili skrbnicima, kako bi oni bili upoznati s istima u trenutku odluke o poništenju donacije.

Koje su mogućnosti odabira mog posljednjeg počivališta?

Odabirom jedne od dvije niže navedene opcije dat ćete nam upute što učiniti u trenutku kada Vaše tijelo prestane služiti u edukativne svrhe, što je najmanje 3 mjeseca do 10 godina nakon donacije.

  1.  Zavod za anatomiju će kremirati moje ostatke i vratiti moje kremirane ostatke mojoj obitelji / skrbnicima. Troškovi kremiranja i povratak kremiranih ostataka odgovornost su Zavoda za anatomiju.
  2. Zavod za anatomiju će kremirati moje posmrtne ostatke i položiti ih na prostor groblja Drenova koji dijele drugi članovi Programa donacije tijela. Troškovi kremiranja i polaganja kremiranih ostataka bit će odgovornost Zavoda za anatomiju.

Administrativni postupak

Darivatelj tijela treba ispuniti formular za pismenu prijavu – IZJAVA te priložiti kopiju osobne iskaznice.

IZJAVU se može preuzeti na Zavodu za anatomiju, zatražiti pisanim putem ili telefonom da se pošalje poštom na adresu ili isprintati sa web stranice Medicinskog fakulteta, odnosno u nastavku ovog Programa.

Ispunjenu i vlastoručno potpisanu IZJAVU ne treba ovjeriti kod javnog bilježnika, nego fotokopirati dva puta. Jedan primjerak treba dostaviti poštom ili osobno Zavodu za anatomiju na adresu:

Medicinski fakultet u Rijeci
Zavod za anatomiju
Braće Branchetta 20
51000 Rijeka

Drugi primjerak treba predati odabranom liječniku ili ustanovi, a treći primjerak zadržava darivatelj. Preporučujemo da barem jedan član obitelji darivatelja supotpiše izjavu.

Radi nejasnoća ili dodatnih pitanja djelatnici Zavoda za anatomiju su na raspolaganju osobno ili telefonom na broj 051/651-143, radnim danom, od 8 do 16 sati.

error: Sadržaj je zaštićen.